Schoudernetwerk Groene Hart is een vereniging van fysiotherapeuten, gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met schouderklachten. De vereniging werkt samen met de afdeling orthopedie van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Het SNGH heeft zo’n 60 leden in Gouda en omstreken, werkzaam in de 1e lijns praktijk. Het Schoudernetwerk streeft ernaar om alle patiënten die in het Groene Hart ziekenhuis behandeld worden voor hun schouder, te laten nabehandelen door een fysiotherapeut van het SNGH.

Binnen Fysiotherapie Rayer Healthcare zijn er twee fysiotherapeuten werkzaam die (bestuurs)lid zijn van het schouder netwerk. Zij werken nauw samen met de orthopeden in Gouda, b.v. op het schouderspreekuur. Hier worden alle patiënten die aan hun schouder zijn geopereerd, gezamenlijk gezien. Ook geven de fysiotherapeuten van Rayer Healthcare aan elke patiënt voorafgaand aan een schouderoperatie uitgebreide voorlichting over de revalidatie, leefregels en herstel.

Schouderklachten

Veel voorkomende schouderklacht is een bursitis ofwel slijmbeursontsteking.

Als spieren en pezen bekneld raken in de schouder of als er sprake is van een ontstoken slijmbeurs in de schouder ontstaan er pijnklachten, voornamelijk bij het optillen van de arm. Schouderpijn wordt vooral gevoeld bij voorwaartse tilbewegingen, zoals het ophangen van een jas en het gooien van een bal. Er is ook vaak nachtelijke pijn. Wanneer er sprake is van een scheur in pezen, als gevolg van een val of ander trauma, dan is het soms niet meer mogelijk de arm op te tillen.

Oorzaak schouderklachten

Spieren en pezen kunnen dunner worden en hun structuur verliezen door een slijtageproces, ouderdom, overbelasting, een val op de schouder of het verrichten van ongewone, zware arbeid. Vaak is er een combinatie van factoren. Bij een schouder ontsteking ontstaat er een ontsteking bij de pees (tendinitis) die zich kan uitbreiden tot de slijmbeurs (slijmbeursontsteking oftewel bursitis). Hierdoor kan het zijn dat de ruimte waarin de pezen lopen vernauwd is en de pezen vastlopen. Hierdoor ontstaan pijnklachten bij het heffen en laten zakken van de arm.

Behandeling bij Fysiotherapie Rayer Healthcare

Fysiotherapie binnen Rayer Healthcare is erop gericht u zo snel en effectief mogelijk van uw schouderklacht af te helpen. Het is mogelijk om een echo te laten maken van uw schouder om eventuele schade te beoordelen.

Uiteindelijk zal er samen met u een persoonlijk behandelplan worden opgesteld. Elke vervolg afspraak worden de resultaten besproken en wordt de therapie opnieuw bijgestuurd voor een zo effectief mogelijk eindresultaat (ook voor de lange termijn!).