Manueel therapie

Bekkentherapie

Manuele therapie is een soort behandeling waarbij specialisten de gewrichten van het lichaam onderzoeken en behandelen. Ze gebruiken hierbij vaak hun handen, vandaar de naam ‘manuele therapie’.

Wat is manuele therapie?

Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in de wervelkolom. De manueel therapeut heeft speciale technieken waarmee snel en effectief gewrichtsblokkades kunnen worden opgeheven. Als deze blokkades worden opgeheven, zal het bewegingsverloop verbeteren en zullen veel voorkomende klachten direct verminderen.

Onze manueel therapeuten zijn aangesloten bij het kwaliteitsregister van de Nederlandse associatie van orthopedische manueel therapie (NAOMT) en register NVMT.

Wanneer naar een manueel therapeut?

U kunt met veel verschillende lichamelijke klachten naar een manueel therapeut. De manueel therapeut is met name gespecialiseerd in klachten die hun oorsprong vinden in de wervelkolom of in het gewricht.

Veel voorkomende indicatiegebieden;

  • Hoofd en nekpijn die gepaard gaat met slecht kunnen bewegen
  • Nek/schouderklachten en nek/schouderklachten met uitstralingspijn richting de armen
  • Onderrugklachten lokaal en onderrugklachten met uitstralingspijn richting de benen
  • Rugklachten lokaal en rugklachten met bewegingsbeperkingen of uitstraling van pijn
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.

manuele therapie

Werkwijze manueel therapeut

Uw eerste afspraak met een manueel therapeut duurt 30 minuten waarbij tijdens een vraaggesprek duidelijk moet worden waar uw hulpvraag ligt. Hierna volgt een manueel therapeutisch onderzoek waarbij de relatie in ketenproblematiek zal worden onderzocht en mogelijke verbanden worden gelegd. Het vervolgtraject is afhankelijk van uw klachtenpatroon en de ernst ervan.

Wat gebeurt er bij manuele therapie?

De manueel therapeut zal tijdens het behandeltraject afhankelijk van de aandoening en ernst, o.a. de volgende behandelmethoden in kunnen zetten;

  • Manipulaties, wervelkolom en gewricht gerelateerd
  • Mobilisaties, wervelkolom gerelateerd
  • Mobilisaties, spier en gewricht gerelateerd
  • Verbetering van stand en houding
  • Oefentherapie

Doet manuele therapie pijn?

Bij een manipulatie voel je meestal een kortstondig, vreemd gevoel, soms met een ‘krak’-geluid. Manuele therapie is meestal niet pijnlijk, want dit betekent gewoon dat een gewricht even ‘loskomt’. Het is belangrijk om te proberen ontspannen te zijn tijdens de behandeling, omdat te veel spanning het lastiger kan maken om de gewrichten los te maken. De manueel therapeut zal je goed uitleggen wat er gebeurt en ervoor zorgen dat je je op je gemak voelt tijdens de behandeling.

Wat is het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie?

Een manueel therapeut gebruikt zijn of haar handen om de oorzaak van je klachten te onderzoeken en te behandelen. Bij fysiotherapie worden vaak verschillende oefenapparaten gebruikt om je lichaam te helpen herstellen.

Afspraak maken voor manueel therapie

Mensen met wervelkolom of gewricht gerelateerde klachten kunnen naar onze praktijk komen via een verwijzing van huisarts/specialist, of via de Directe Toegankelijkheid (DTF). U kunt gebruik maken van ons contactformulier, zelf even bellen of de “bel mij terug” knop gebruiken.

Contact mogelijkheden