Neurologische revalidatie

Neurologische revalidatie

Wat is neurologische revalidatie?

De term “neurologische revalidatie” omvat vele vormen van begeleiding bij neurologische aandoeningen. Neurologische aandoeningen zijn aandoeningen waarbij het zenuwstelsel en centraal zenuwstelsel een rol spelen. Dit kan bijvoorbeeld acuut zijn; een beroerte, een herseninfarct, maar ook chronisch zoals de ziektebeelden Parkinson of MS.  Dit zijn aandoeningen waarbij Rayer Healthcare u op een gespecialiseerde wijze kan begeleiden tijdens het revalidatie proces of tijdens de ziekteperiode.

Indicaties neurologische revalidatie

  • Een beroerte; CVA of infarct
  • Parkinson
  • MS (Multiple Sclerose)

Wat is een beroerte?

Een beroerte heeft de medische term Cerebro Vasculair Accident ofwel een CVA.
Cerebro: hersenen. Vasculair: bloedvaten. Accident: gebeurtenis of ongeluk.

Wat is Parkinson?

Parkinson is een hersenaandoening waarbij een kleine groep cellen in de hersenen langzaam beschadigd raakt en uiteindelijk niet meer actief zijn. De stof dopamine wordt hierdoor minder tot niet meer aangemaakt. Die chemische stof is nodig om soepel te kunnen bewegen en het lichaam en de spieren te kunnen controleren. Het gevolg van deze ziekte is;

  • Trillen
    Moeilijk praten
  • Stijve armen
  • Stijve benen
  • Verminderde controle

Wat is MS (Multiple Sclerose)

MS is een aandoening die ontstaat in het centraal zenuwstelsel. Dit zijn de hersenen en het daaruit voortkomende ruggenmerg. Om een voorbeeld te geven; zie het ruggenmerg als een schakelpunt van een telefooncentrale. Er komt een signaal binnen, dat signaal moet geïdentificeerd worden en vervolgens weer worden uitgestuurd. Bij MS gaat het in dat proces mis.

De myelineschede (vlies om de ruggenmerg zenuwen) is een isolatielaag. Bij MS gaat deze ontsteken waardoor de signalen niet meer soepel kunnen worden verzonden. Zo ontstaan de klachten.

Rayer Healthcare heeft gespecialiseerde fysiotherapeuten in dienst die extra zijn bijgeschoold en veel kennis hebben van deze aandoening. Zij kunnen u goed begeleiden en handige tips geven om beter om te gaan met uw klachten en deze zo veel mogelijk onder controle te krijgen

Aangesloten bij Parkinsonnet

ParkinsonNet is een netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme.
De zorgverleners die aangesloten zijn bij ParkinsonNet, zijn speciaal geschoold in het behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson en hierop lijkende ziektebeelden.
De ziekte van Parkinson en parkinsonismen geeft vaak een diversiteit aan klachten zoals traagheid, beven, pijn, depressiviteit, seksuele stoornissen en in een later stadium ook vaak vallen. Vanwege de complexiteit van de ziekte en de veelheid aan betrokken zorgverleners is het belangrijk dat de zorgverleners specifiek deskundig zijn, en de behandelingen goed op elkaar afstemmen. ParkinsonNet-zorgverleners werken in de regio nauw met elkaar samen, en hebben hierdoor vaste communicatielijnen. Voor meer informatie kunt u terecht bij www.parkinsonnet.nl

MS zorg Nederland

Rayer Healthcare is aangesloten bij MS Zorg Nederland. MS Zorg Nederland is een organisatie waarin diverse zorginstanties actief zijn en samenwerken om de beste en meest optimale zorg te kunnen leveren bij MS. Kennis delen en het opzetten van nieuwe behandelmogelijkheden staan hierbij centraal.

Waar kunt u terecht voor neurologische revalidatie

4 vestigingen van Rayer Healthcare zijn gespecialiseerd in neurologische revalidatie

  • Leidschendam
  • Gouda
  • Alphen a/d Rijn
  • Hilversum

U kunt bij alle vestigingen terecht voor fysiotherapie en begeleiding van neurologie gerelateerde klachten.

Uitgezonderd zijn onze spreekuur locaties bij Livit Orthopedie;

  • Den Haag
  • Rotterdam
  • Leiden

Afspraak maken bij een neurologie gespecialiseerde therapeut

Mensen met neurologisch gerelateerde klachten kunnen naar onze praktijk komen via een verwijzing van huisarts/specialist, of via de Directe Toegankelijkheid (DTF). U kunt gebruik maken van ons contactformulier, zelf even bellen of de “bel mij terug” knop gebruiken. Soms betreft het een chronisch ziektebeeld, het is dan raadzaam een verwijzing te vragen via de huisarts voor chronische zorg.

Contact mogelijkheden