Orofaciaal (kaak) fysiotherapie

Orofaciaal fysiotherapie

Wat zijn kaakklachten?

Kaakklachten worden veroorzaakt door het kaakgewricht en/of de kauwspieren. Dit kan leiden tot een pijn in en rondom het kaakgewricht maar kan ook zorgen voor een gevoel die je misschien helemaal niet koppelt aan het kaakgewricht. Voorbeelden hiervan zijn: (onverklaarbare) oorklachten/oorpijn, nekklachten, keel, hoofd of kiespijn. Kaakklachten ontstaan vaak als je de kauwspieren en/of het kaakgewricht (meestal onbewust) overbelast. Voorbeelden van deze ‘verkeerde mondgewoonten’ zijn onder andere: klemmen met de kaken, tandenknarsen, nagelbijten, tongpersen, vaak kauwgom kauwen enzovoorts. Kaakproblemen ontstaan vaak in stressvolle en drukke perioden.

Soorten kaakklachten:

De medische benaming voor kaakklachten is Temporo Mandibulaire Dysfunctie (TMD). Dat is een verzamelnaam voor alle stoornissen in het bewegingsapparaat van het kauwstelsel.

De meest voorkomende klachten bij TMD zijn:

  • Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren
  • Dysfunctie van het openen van de mond
  • Pijn in en rondom het kaakgewricht
  • Knappend of krakend kaakgewricht
  • Hoofd en nekpijn
  • Spanning in het keel/hals gebied

Wat kan een orofaciaal (kaak) fysiotherapeut voor je betekenen:

Misschien denk je in eerste instantie niet aan een bezoek aan de fysiotherapeut bij kaakklachten. Maar toch kan een gespecialiseerde fysiotherapeut in veel gevallen zorgen voor vermindering van de klachten en in veel gevallen tot een verdwijning daarvan. De behandeling zal beginnen met een uitgebreid gesprek waarin de therapeut informatie zal inwinnen over de klacht. Daarna zal de therapeut een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hierbij beoordeelt de therapeut de functie van het kaakgewricht en de kaakspieren. Ook zal de therapeut eventuele ‘mondgewoontes’ in kaart brengen en bekijken. Doormiddel van behandelen, adviseren en oefeningen zal de therapeut samen met u aan de slag gaan om de punten vanuit het onderzoek te verhelpen.

Contact mogelijkheden