Dry needling

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) naald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Dry needling wordt vaak in één adem genoemd met accupunctuur. Het zijn echter twee verschillende behandelingen. Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden gedurende langere tijd in het lichaam gezet. Dry needling gebruikt eenzelfde soort naaldje, maar die is specifiek gericht op zogenaamde ‘triggerpoints’ die kort gestimuleerd worden. Bij Rayer Healthcare zijn er een aantal therpeuten die dry needling gebruiken in de behandeling. 

Waar richt dry needling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten gevonden en gedeactiveerd. Daarna raken de spieren snel en langdurig
ontspannen. De fysiotherapeut zal vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been. Ook worden de spieren langs de wervelkolom onderzocht en behandeld.

Wat zijn de risico’s en gevaren?

Triggerpoints dry neelding is over het algemeen veilig. Complicaties komen zelden voor en over het algemeen gaan ze snel weer over. Eventuele complicaties kunnen zijn:

  • Een blauwe plek. Patiënten met een verminderde bloedstolling hebben hierop een iets grotere kans;
  • Door het gebruik van steriele naalden, die na elke behandeling worden weggegooid, is de kans op een infectie zeer klein.
  • Klaplong (pneumothorax). Wanneer er geprikt wordt in spieren ter hoogte van de borstkas, dan is er een (kleine) kans dat met de naald de long wordt geprikt. De fysiotherapeut die bij u dry needling toepast, heeft kennis en vaardigheden om bij u dit risico tot een absoluut minimum te beperken.
  • Toename van klachten en pijn. Na de behandeling kunt u tot enkele dagen na de behandeling enige toename van pijn hebben. Dit gaat vanzelf weg en behoeft geen verder aandacht.
  • Slaperigheid of sufheid: dit kan optreden na de behandeling, maar dit gaat vanzelf over.

Contact mogelijkheden